Koop vervallen rijksmonumentale boerderij

Koop vervallen rijksmonumentale boerderij 10 juli 2018 -

Vrijdag 6 juli 2018 heeft HERMON Erfgoed de vervallen rijksmonumentale boerderij aan de ‘s-Gravenweg 325 te Capelle aan den IJssel van de gemeente Capelle aan den IJssel gekocht. HERMON Erfgoed zal het pand volledig restaureren en herontwikkelen tot woonzorglocatie voor dementeren ouderen.

Geschiedenis

De rijksmonumentale boerderij ligt aan de eeuwenoude weg de ’s–Gravenweg in Capelle aan den IJssel. De geschiedenis van deze weg gaat terug tot aan de middeleeuwen. Het gebied rondom de ‘s-Gravenweg heeft zich in de loop van honderden jaren ontwikkeld van een veenweidelandschap naar een stedelijk gebied, waarin historische elementen zijn overgebleven. De boerderij is een van deze bewaarde overblijfselen. Het complex (het bestond uit meerder panden) is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw en diende als veeboerderij. Eén van de bekendste bewoners van de boerderij is oud-burgemeester van Delft en Rotterdam de heer Van Walsum. De boerderij wordt in de volksmond daarom ook wel de ‘Van Walsumhoeve’ genoemd. Na vertrek van de laatste bewoner, is het complex in verval geraakt en tevens ernstig aangetast door weer en wind. Zelfs zo erg dat het gemeentelijk monument de wagenschuur is verdwenen. Momenteel is de boerderij volledig ingepakt om verder verval tegen te gaan. De gemeente heeft jarenlang gezocht naar een zinvolle bestemming maar kon daar geen goede partij voor vinden, tot nu.

Behoud en herontwikkeling

HERMON Erfgoed gaat de ‘Van Walsumhoeve’ volledig restaureren en herontwikkelen tot woonzorgboerderij. Het complex zal gaan bestaan uit drie gebouwen; de boerderij met voorhuis en twee nieuw te bouwen ‘schuren’. In de boerderij komen 7 wooneenheden, een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Het voorhuis zal gaan dienen als vertrek voor de beheerder/opzichter.  De verdwenen wagenschuur (gemeentelijk monument) wordt in ere hersteld en verbouwd tot 3 wooneenheden. Naast de verdwenen wagenschuur komt nieuwbouw. Deze wordt gebouwd in een vormentaal die past bij de boerderij en de wagenschuur. Ook in dit gebouw komen zorgwoningen. In totaal zal de ‘Van Walsumhoeve’ 18 wooneenheden tellen.  De drie gebouwen zullen met elkaar in verbinding staan doormiddel van een transparant tussenlid. Hierdoor zullen alle vertrekken droog en gemakkelijk te bereiken zijn. Met de herontwikkeling laat HERMON Erfgoed het Erfgoed weer herleven en blijft het behouden voor de toekomst.

Bezoekadres

Zinzendorflaan 1
3703 CE Zeist
(Slot Zeist)

Postadres

Postbus 5
3700 AA Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01
Werkmaatschappijen

Laat Erfgoed herleven HERMON Erfgoed B.V.