Hollandia-gebouw (Vlaardingen)

Type erfgoed
Type erfgoed:
Industrieel erfgoed
Plaats en monumentnummer
Plaats en monumentnummer:
Vlaardingen (527080)
Architect
Architect:
Pleun van den Berg
Bouwjaar
Bouwjaar:
1897
Rol HERMON Erfgoed
Rol HERMON Erfgoed:
Herbestemming
Nieuwe bestemming
Nieuwe bestemming:
Luxe stadsappartementen

Het Hollandia-gebouw is een prominent gebouw aan de Oosthavenkade in Vlaardingen. Het gebouw is ontworpen als kantoor, maar heeft ook gefungeerd als cultureel centrum. In 2017 heeft HERMON Erfgoed het pand aangekocht en plannen gemaakt voor de nieuwe bestemming. Het Hollandia-gebouw wordt gerestaureerd en getransformeerd naar 14 luxe koopappartementen. Alle appartementen zijn verkocht. Het project is in ontwikkeling en naar verwachting worden de appartementen in het tweede kwartaal van 2020 opgeleverd aan de nieuwe eigenaren.

Geschiedenis

Het Hollandia-gebouw is een voormalig kantoorgebouw van het Vlaardingse zuivelconcern Hollandia. Achter het kantoor was de fabriek gevestigd. Het kantoorgebouw is ontworpen door architect Pleun van der Berg en is geïnspireerd op de eclectische neorenaissance bouwstijl. Het kantoor is in twee fases tot stand gekomen. De rechterhelft werd in 1897 gerealiseerd. In 1912 werd het pand in dezelfde trant uitgebreid met het huidige linker- en middendeel. De fabriek leverde melk, boter, kaas en gecondenseerde melk. Laatstgenoemde werd hun succesproduct. In 1929 werd een overeenkomst met het Nestlé-concern ondertekend.

De productie van condenseerde melk werd door Nestlé verplaatst naar Bolswaard. In de fabriek achter het Hollandia-gebouw werden toen voornamelijk champignons gebraden en gevriesdroogd.

In 1971 verhuisde het kantoor van Hollandia naar Amsterdam en kwam de kantoorfunctie te vervallen. De fabriek achter het kantoor is in de periode na sluiting van het kantoor gesloopt. In 1975 werd de gemeente Vlaardingen de nieuwe eigenaar van het Hollandia-gebouw. Zij hebben het pand tot aan 2014 gebruikt als cultureel centrum. In 2014 kwam het opnieuw in de verkoop. In 2017 heeft HERMON Erfgoed het pand aangekocht en de plannen ontwikkeld voor de 14 koopappartementen.

Behoud en ontwikkeling

Bij de herontwikkeling van het Hollandia-gebouw heeft HERMON Erfgoed zoveel mogelijk rekening gehouden met de monumentale waarde van het pand. Zo blijven een aantal dingen intact en worden gerestaureerd. Het metselwerk, de ornamenten en het voegwerk van de buitengevels worden, waar nodig hersteld. De statige entree met de monumentale trap blijft behouden. Eveneens het iconische glas- en loodraam met het Hollandia Melkmeisje, de glazen dakconstructie en de terrazzovloer. Ook worden alle eikenhouten deuren en kozijnen behouden en waar nodig gerestaureerd. In de entreehal worden tevens de verdwenen sierpanelen op een moderne manier weer teruggebracht. Karakteristieke elementen die aanwezig zijn in veel appartementen zijn de hoge plafonds en grote raampartijen. De appartementen aan de voorzijde hebben een prachtig uitzicht op de haven. De appartementen variëren in grootte.

Bezoekadres

Zinzendorflaan 1
3703 CE Zeist
(Slot Zeist)

Postadres

Postbus 5
3700 AA Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01
Werkmaatschappijen

Thema-websites

Mariaboodschap Goirle

We give a future to the past HERMON Erfgoed B.V.