Mouterij De Goudsbloem (Schiedam)

Type erfgoed
Type erfgoed:
Industrieel erfgoed
Plaats en monumentnummer
Plaats en monumentnummer:
Schiedam
Architect
Architect:
Onbekend
Bouwjaar
Bouwjaar:
± 1800
Rol HERMON Heritage
Rol HERMON Heritage:
Eigenaar en herbestemming
Nieuwe bestemming
Nieuwe bestemming:
Short stay studios

Mouterij de Goudsbloem is de laatst bewaarde jenevermouterij van Schiedam. Jarenlang stond dit iconische gebouw leeg totdat HERMON Heritage in 2016 eigenaar werd. HERMON Heritage heeft het vervallen rijksmonument volledig gerestaureerd en herontwikkeld tot 34 zelfstandige studio’s.

Geschiedenis

De mouterij is omstreeks 1800 gebouwd en maakte onderdeel uit van een gebouwencomplex. Dit complex bestond naast de mouterij, uit branderij De Lelie. Het geheel diende als fabriek en was in de 19e eeuw in eigendom van familiebedrijf A. de Koning. De Koning produceerde eerst zelf onder de naam Branderij De Koning, maar fuseerde later met de bekende jeneverdistillateur Lucas Bols en leverde toen voornamelijk grondstof voor onder andere jenever en korenwijn. In de jaren zestig van de vorige eeuw, is in het kader van stadsvernieuwing een groot deel van de Brandersbuurt, waar de mouterij deel van uitmaakt, gesaneerd. Dankzij een aantal krakers is de mouterij gered van de sloop. De Goudsbloem en de naastgelegen Noordmolen bleven behouden en vormen vandaag de dag één van de weinige herinneringen aan de ooit zo roemruchtige jeneverindustrie van de stad.

Herontwikkeling

Bij de herontwikkeling heeft HERMON Heritage zoveel rekening gehouden met de monumentale waarde van het pand. Zo is onder andere de monumentale eest (droogoven) bewaard gebleven. In een eerder plan, wat overigens niet van HERMON Heritage was, werd de monumentale eest weg gestopt in een soort opbergruimte. HERMON Heritage heeft dit plan aangepast door de eest een centrale plek te geven in de entreehal. Op deze manier is de eest voor iedereen overdag te zien. Ook zijn de originele klinkers en plavuizen terug geplaatst rondom de eest. Verder heeft HERMON Heritage zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande bouwstructuur en materialen. Alles wat nog goed was, is hergebruikt en waar nodig is de originele constructie verstevigd. Het nieuwe toegevoegde hout en het ruwe metselwerk is zichtbaar gebleven. Op deze manier is goed te zien wat oud en nieuw is en heeft het pand zijn industriële karakter behouden.Een ander mooi voorbeeld is de gevel. Gezien dat de mouterij een rijksmonument is, mag er aan de buitenzijde niet veel veranderd worden. Dit bleek een hele opgave omdat de ‘vensters’ eigenlijk gevelopeningen waren. Er is gekozen om een geïsoleerde voorzetwand te plaatsen aan de binnenzijde van het pand met daarin een rechthoekig kozijn. Het effect daarvan is dat als je van binnen naar buiten kijkt, je de negge (zijkant van de muuropening aan de binnenzijde van een deur- of raamkozijn) van de originele gevel ziet. En als je van buitenaf naar de gevel kijkt je geen kozijnranden ziet. Zeker als er geen gordijnen hangen lijkt het alsof het mout gelucht wordt.

De 34 moderne studio’s zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer met toilet en keuken. Doordat er rekening is gehouden met de originele verkeersgangen en structuur van het pand, zijn alle studio’s anders van formaat en uitstraling.

Bestemming

Voor dit project is een Bestemming uitgebracht. Bestemming is een mooi vormgegeven tijdschrift waarin project uitvoerig wordt belicht. Met artikelen over de geschiedenis, de omgeving, diverse interviews en een uitgebreide fotoreportage van het bouwproces, geeft Bestemming een kijkje in de werkwijze van HERMON Heritage. Door de aandacht voor het verleden en het heden, laat Bestemming het betreffende erfgoed weer herleven. Lees hem hier online.

Bezoekadres

Utrechtseweg 82
3702 AD  Zeist

Postadres

Postbus 5
3700 AA  Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01

Thema-websites

Concordia House
New Loreto

We give a future to the past HERMON Heritage B.V.